Aller au contenu principal

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

ГСП 2024

ГСП е спестовен план за настоящи и бъдещи служители, който се прилага според условията на местното законодателство.

ГСП Ви дава възможност да станете акционер в Сен-Гобен при преференциални условия, по-конкретно с отстъпка от 20% (за настоящата 2024 г.) от цената на фирмената акция.

Сен-Гобен предоставя тази възможност на служителите си в цял свят ежегодно, от 1988 г. насам.

 1. Преференциална цена на записване.

"Класическата" оферта дава възможност за закупуване на акции на Сен-Гобен с 20% отстъпка спрямо референтната пазарна цена на борсата.

 2. Допълнително участие от страна на Работодателя.

Участието от страна на Работодателя е плащане, направено от името на компанията, в допълнение към Вашето плащане.

 3. Възможност за получаване на дивиденти.

Определя се ежегодно на Общото събрание на акционерите.

4. Сен-Гобен поема разходите за управление.

Сен-Гобен плаща всички финансови и административни разходи за инвестицията, направена от участниците в Плана. Вие дължите единствено комисионна от [0.084%] при всяко частично или пълно освобождаване на активите си.

 Инвестираните средства няма да бъдат на Ваше разположение до изтичане на блокирания (lock-in) период. Периодът на блокиране е 5-годишен.

 Въпреки това са възможни случаи на т.нар. ранно изкупуване при определени обстоятелства, изброени изчерпателно в регулативните документи, когато може да освободите активите си преди края на периода. Списък с тези обстоятелства е наличен в юридическите документи на ГСП за съответната държава.

 Акциите се предоставят с намаление (20% за 2024), в сравнение с референтната цена на акция на Сен-Гобен.

Референтната цена се определя според действащото френско законодателство и правилата за Спестовен План и е равна на средноаритметичната стойност от 20-те цени (начални цени, при отваряне на борсите), предхождащи датата на определяне на цената.

Вашето записване за участие се извършва в местна валута, според обменния курс на еврото, фиксиран няколко дни преди  определяне цената на акция за участие в Плана.

Въпреки това, акциите на Сен-Гобен се търгуват на Парижката стокова борса и Вашата инвестиция ще бъде трансферирана в евро. Това означава, че на датата на падеж, валутният курс може да повлияе положително или отрицателно на стойността на Вашата инвестиция.

Т.е. ако стойността на еврото се е увеличила спрямо лева, стойността на Вашата инвестиция в лева също ще се увеличи. Ако стойността на еврото е поевтиняла спрямо лева, стойността на Вашата инвестиция в лева също ще намалее и Вие ще претърпите капиталова загуба.

Забележка: през целия период на инвестиция, стойността на вашето участие ще варира в зависимост от колебанията на валутния курс между еврото и лева.

Ако сте директен притежател на акциите си, дивидентите ще Ви бъдат изплащани директно. Тези дивиденти могат да се реинвестират в Saint-Gobain PEG Monde CMF, ако сте регистриран участник през CMF. По този начин ще увеличите допълнително броя на притежаваните от Вас акции.

ПРАКТИЧЕСКИ МОМЕНТИ ОТ ГСП

Всички служители на Сен-Гобен и неговите подразделения, когато:

  • В компанията се предлага ГСП,
  • Служителите са на постоянен или временен трудов договор,
  • Имат минимум 3 месеца стаж в компанията към крайната дата на периода за записване.

Пенсионирани служители (само в случай, че местното законодателство го разрешава), когато:

  • са запазили поне един дял от CMF или поне един дял от ГСП след прекратяване на трудовия си договор,
  • местното дружество продължава да предлага ГСП и е част от Групата Сен-Гобен.

Пенсионираните служители ползват единствено отстъпката в цената без други облаги (напр. участие на Работодателя, авансово плащане и др.).

Служителите, напуснали Групата преди началото на кампанията за записване, не могат да извършват допълнителни плащания към ГСП.

Обобщение:

Имате право, ако сте:

Нямате право, ако сте:

Служител на срочен трудов договор ≥ 3 месеца стаж в компанията

Служител < 3 месеца стаж в компанията

Служител на безсрочен трудов договор ≥ 3 месеца стаж в компанията

Стажант

 

Временно нает персонал

Пенсиониран служител с поне един дял от CMF 

Стажант по международна програма Гражданин на САЩ

Може да заплатите записването за записаните акции в брой или по банков път. За повече подробности, се обърнете към местния ГСП кореспондент.

В зависимост от локалните специфики и местното законодателство, може да имате възможност и за други методи на плащане (вкл. чрез месечни удръжки от трудовото възнаграждение).

Сумата на Вашето записване не може да превишава 25% от Вашето годишно брутно трудово възнаграждение за годината, в която се записвате.

Брутното годишно възнаграждение за калкулиране на този лимит е равно на основното Ви възнаграждение, вкл. всички непостоянни елементи на заплатата, в т.ч. бонуси, които сте получили през настоящата година.

За пенсионираните служители, (в държавите, където Планът е разрешен за тези служители), се калкулира на база годишната сума на пенсията.

Юридическата отговорност за спазване на максималния лимит от 25% е изцяло отговорност на служителя.

Месечните удръжки от заплатата не могат да превишават 10% от нетното месечно възнаграждение.

Свържете се с Вашия ГСП кореспондент (бързи връки към списъка с контакти).

Вашият ГСП коресподент на делегацията е избран, за да събира данните от различните държави. Той/тя ще може да възстанови или генерира нови кодове за достъп.

Back to top