Aller au contenu principal

PITANJA I ODGOVORI

PEG

Saint-Gobain PEG je plan uštede za sadašnje i bivše zaposlene (u skladu sa lokalnim zakonodavstvom). Uključuje akciju zaposlenog akcionara koja vam omogućava da postanete deoničar Saint-Gobain-a, bilo direktno ili indirektno u zavisnosti od lokalnog zakonodavstva, pod preferencijalnim uslovima, posebno zahvaljujući popustu (20% 2024. godine) na cenu akcije. Saint-Gobain predlaže ovu operaciju svake godine od 1988. godine.

Povlašćena cena pretplate

Za pretplatu na ponudu „Classic“, zaposleni u kompaniji Saint-Gobain ostvaruju popust (20% u 2024. godini), odnosno smanjenje od 20% na referentnu cenu akcije Saint-Gobain.

Doprinos vašeg poslodavca

Doprinos poslodavca je uplata koju je izvršila vaša kompanija uz vašu uplatu.

Moguće dividende, utvrđene svake godine na skupštini

Saint-Gobain plaća troškove upravljanja

Saint-Gobain plaća sve finansijske i administrativne troškove ulaganja pretplatnika. Proviziju od 0,084% plaćate samo kao nadoknadu kada oslobodite svu ili deo svoje imovine.

Uložena sredstva neće biti dostupna do kraja perioda zaključavanja. Period zaključavanja je 5 godina. Međutim, postoje slučajevi takozvanog prevremenog otkupa, koji je moguć pod određenim okolnostima koje su taksativno nabrojane u propisima, koji dozvoljavaju puštanje vaše imovine pre isteka perioda zaključavanja. Spisak ovih slučajeva prevremenog otkupa nalazi se u pravnim dokumentima koji se tiču PEG-a u vašoj zemlji.

Akcije se upisuju sa popustom (20% u 2024. godini) u poređenju sa referentnom cenom akcije Saint-Gobain. Referentna cena određuje se u skladu sa francuskim zakonodavstvom o planovima štednje i odgovara proseku od 20 berzanskih cena (početne cene) pre datuma određivanja cene.

Pretplaćujete se u svojoj lokalnoj valuti na osnovu kursa evra postavljenog nekoliko dana pre nego što se odredi cena pretplate. Međutim, pošto se akcija Saint-Gobain kotira na pariskoj berzi, vaša investicija će biti u evrima. U dospeću devizni kurs stoga može imati pozitivan ili negativan efekat na vašu investiciju. Dakle, ako se vrednost evra povećala u odnosu na vašu valutu, vrednost vaše investicije u vašoj valuti će se povećati. Međutim, ako se vrednost evra smanjila u odnosu na vašu valutu, vrednost vaše investicije u vašoj valuti će se smanjiti, a vi ćete pretrpeti kapitalni gubitak na svom ličnom doprinosu.
Napomena: tokom perioda ulaganja vrednost vaše investicije variraće u zavisnosti od kolebanja kursa između evra i vaše valute.

Ako direktno držite akcije, isplatiće vam se direktno. One će biti ponovo uložene u Saint-Gobain PEG Monde CMF ako ste se pretplatili putem CMF-a, povećavajući tako broj CMF akcija koje posedujete.

PRAKTIČNI USLOVI PEG-a

Svo osoblje Saint-Gobain-a i njegovih organizacionih jedinica
• u kompanijama koje predlažu PEG,
• sa ugovorom o radu na neodređeno ili određeno vreme,
• sa najmanje 3 meseca staža na datum završetka pretplate.
 
Penzionisani zaposleni (samo u zemljama u kojima je to dozvoljeno lokalnim propisima)
• zadržavanje najmanje jedne akcije CMF ili jedne akcije PEG od isteka ugovora o radu,
• kompanija tokom perioda aktivnosti mora biti član PEG-a i biti deo grupe Saint-Gobain.
 
Penzionisani zaposlenici imaju pravo samo na popust i nikakve druge pogodnosti (doprinos poslodavca, gotovinski predujam itd.)
Zaposleni koji su napustili Grupu pre početka pretplatničkog perioda ne mogu izvršiti dalja plaćanja u PEG.
Rezime:

 

Prihvatljiva lica: Nepodobni lica:
Ugovor na određeno vreme ≥ 3 meseca staža Svi zaposleni < 3 meseca staža
Stalni ugovor ≥ 3 meseca staža Pripravnici
  Privremeno osoblje
Penzionisani zaposleni sa najmanje jednim udelom CMF-a VIE
Američka lica

Pretplatu možete da platite u gotovini, u tom slučaju kontaktirajte svog predstavnika za PEG da biste saznali više o uslovima plaćanja.
U zavisnosti od vaše zemlje i lokalnog zakonodavstva, mogu se predložiti drugi načini plaćanja (posebno rate odbijene od zarade).

Vaša pretplata ne može preći 25% vaše bruto godišnje naknade za godinu pretplate.
Bruto godišnja naknada korišćena za izračunavanje iznosa koji možete platiti u okviru ove ponude je vaša fiksna godišnja zarada, svi promenljivi elementi i svi bonusi koji vam mogu biti isplaćeni tokom tekuće godine.
Za penzionisane zaposlene (u zemljama u kojima penzionisani zaposleni mogu da se pretplate), izračunava se na osnovu godišnjih isplata penzija.
Pravna odgovornost za poštovanje ograničenja od 25% je na pretplatniku.
Mesečni odbitak od zarade ne može preći 10% vaše neto mesečne naknade.

Kontaktirajte svog predstavnika za PEG (veza do kontakata).
 
Predstavnik PEG-a (sa mogućnošću delegiranja) biće odobren na mestu sakupljanja;
on / ona može da regeneriše i pošalje pristupne kodove .

Prijavite se na veb lokaciju naloga  www.amundi-ee.com/account klikom na:
 
„Pristupite svom nalogu“ / Pristup planu vlasništva nad zaposlenima, a zatim odaberite svoj jezik .
 
Sledite proceduru: „Zaboravio sam svoj identifikator“ i „Zaboravio sam lozinku“.

ŽIVOT MOJIH INVESTICIJA

Neki događaji, definisani propisima, omogućavaju ranije korišćenje vaših sredstava. Otkup nije automatski. Uz nekoliko izuzetaka, jedan događaj može rezultirati samo jednim prevremenim plaćanjem, u vezi sa svim ili nekim pravima koja ispunjavaju uslove za prevremeni otkup, po vašem izboru. Samo sredstva na vašem računu na datum operativnog događaja mogu se otkupiti prevremeno, osim u slučaju smrti i ustupanja ugovora o radu imaoca. Slučajevi prevremenog otkupa za vašu zemlju navedeni su u pravnom dokumentu koji se odnosi na PEG u vašoj zemlji.

AMUNDI EPARGNE SALARIALE ET RETRAITE je vlasnik računa i čuvar deonica (TCCP) i svih sredstava predloženih u okviru plana štednje Grupe koji se primenjuje u okviru grupe Saint-Gobain.

AMUNDI je menadžer investicionog portfolia zaposlenih za MCP uložen u akcije Saint-Gobain-a.

Preko interneta: Da biste pristupili štednom računu zaposlenih i vestima o štednji kompanije: www.amundi-ee.com/account / Pristup planu vlasništva nad udelom zaposlenih / odaberite svoj jezik

Ova veb lokacija omogućava sigurno savetovanje i online upravljanje vašim nalogom. Možete da izvršite narudžbine sa raspoloživim sredstvima.

Takođe vam omogućuje da pošaljete poruku Amundiju koristeći sigurnu razmjenu poruka.

Dobićete, elektronskim putem (za pretplatnike e-usluga) ili poštom:

• Obaveštenje o radu nakon bilo kog zahteva za kupovinu,

• Rezime obaveštenja o operacijama izvedenim krajem [juna] (poslato [jula]),

• Izvod računa koji rezimira stanje vaše imovine na poslednji dan berze u godini (poslat [januara]).

Ne zaboravite da ažurirate svoje lične kontakt podatke sa Amundi Epargne Salariale et Retraite preuzimanjem i popunjavanjem obrasca za dopisivanje na web lokaciji: www.amundi-ee.com/account. Ovaj obrazac za dopisivanje treba poslati na: AMUNDI EPARGNE SALARIALE ET RETRAITE - 26956 Valence Cedek 9 - Francuska

Pretplatite se na e-usluge na web lokaciji www.amundi-ee.com/account / Pristup planu vlasništva nad udelom zaposlenih, a zatim odaberite svoj jezik:

• Navedite svoju adresu e-pošte

Godišnji izveštaj o računu i svi ostali dokumenti biće dostupni za preuzimanje i online konsultacije. E-izjava se automatski arhivira na www.amundi-ee.com/account i njena štampana verzija ima istu pravnu vrednost kao izjava na papiru. Amundi Epargne Salariale et Retraite vas putem e-pošte obaveštava o dostupnosti e-izvoda.

 • Navedite svoj broj mobilnog telefona

Ako izgubite lozinku, ona se može poslati na vaš mobilni telefon.

Ako član umre, njegovi naslednici ne mogu nastaviti da vode račun.

Link do stranice „Kontakti“.

UPRAVLJANJE

Nadzor i kontrola upravljanja sredstvima u koja stavljate imovinu povereni su nadzornom odboru PEG Monde CMF. Nadzorni odbor čine izabrani predstavnici akcionara zaposlenih
i predstavnici kompanija članica koje imenuju ove kompanije.
Nadzorni odbor CMF svake godine ispituje finansijske i administrativne izveštaje fonda.

Nadzorni odbor fonda čine:
• Jedan član po geografskoj zoni, koji je i zaposleni i imalac akcija, predstavljajući trenutne vlasnike akcija i bivše zaposlene u kompanijama članicama, koje direktno biraju vlasnici akcija;
i
• Jedan član po geografskoj zoni koji predstavlja grupu Saint-Gobain, koga je imenovalo više rukovodstvo.
Mandat traje pet finansijskih godina.
 
Nadzorni odbor sastaje se najmanje jednom godišnje kako bi ispitao izveštaj upravljanja i godišnje račune fonda, ispitao finansijsko, administrativno i računovodstveno upravljanje i usvojio godišnji izveštaj. Vrši glasačka prava vezana za akcije u vlasništvu CMF-a.

ZASTUPANJE ZAPOSLENIH U AKCIONARIMA

Ovo zavisi od toga kako se drže vaše akcije Saint-Gobain.
Ako ste se pretplatili direktno, onda da, svoje glasačko pravo možete ostvariti direktno na Generalnoj skupštini.
Ako ste se pretplatili putem CMF-a „Saint-Gobain PEG Monde“, Nadzorni odbor CMF-a imenovaće predstavnika koji će vršiti glasačka prava vezana za akcije koje CMF drži na Generalnim skupštinama Saint-Gobain-a.

Da biste pratili Grupu na berzi, možete da preuzmete prijavu vlasnika Saint-Gobain.

Back to top