Aller au contenu principal

OTÁZKY & ODPOVEDE

PEG

Saint-Gobain PEG je plán sporenia pre súčasných a bývalých zamestnancov (v súlade s miestnou legislatívou). Zahŕňa možnosť pre zamestnancov stať sa nepriamo akcionárom spoločnosti Saint-Gobain  v závislosti od miestnych právnych predpisov za zvýhodnených podmienok, najmä vďaka zľave (20% v roku 2024) z ceny akcie. Saint-Gobain otvára možnosť stať sa akcionárom každý rok od roku 1988.

Zvýhodnená upisovacia cena

Pre zamestnancov spoločnosti Saint-Gobain je zvýhodnená cena so zľavu (20% v roku 2024), t. J. 20% zníženie referenčnej ceny akcie Saint-Gobain.

Príspevok vášho zamestnávateľa.

Príspevok zamestnávateľa je platba vykonaná vašou spoločnosťou okrem vašej vlastnej platby.

Možné dividendy, ktoré sa každoročne určujú na valnom zhromaždení.

Spoločnosť Saint-Gobain uhrádza náklady na správu

Spoločnosť Saint-Gobain uhrádza všetky finančné a administratívne náklady upisovateľov za investície. Vy platíte iba províziu vo výške [0.084%] z akejkoľvek náhrady výdavkov, keď uvoľníte všetky alebo niektoré zo svojich aktív.

Investované finančné prostriedky nebudú k dispozícii až do konca obdobia viazanosti. Doba viazanosti je 5 rokov. Existujú však prípady takzvaného predčasného vyplatenia, ktoré podliehajú určitým okolnostiam určeným nariadeniami, ktoré umožňujú uvoľnenie vašich aktív pred uplynutím doby uzamknutia. Zoznam týchto prípadov predčasného vyplatenia je uvedený v právnych dokumentoch týkajúcich sa PEG vo vašej krajine.

Akcie sa upisujú so zľavou (20% v roku 2024) v porovnaní s referenčnou cenou podielu spoločnosti Saint-Gobain.

Referenčná cena sa určuje podľa francúzskych právnych predpisov o plánoch sporenia a zodpovedá priemeru 20 burzových cien (otváracích cien) predchádzajúcich dátumu stanovenia ceny.

Upísanie prebieha v miestnej mene na základe výmenného kurzu eura, ktorý je nastavený niekoľko dní pred nastavením ceny upísania.

Ale vzhľadom na to, že akcia spoločnosti Saint-Gobain je kótovaná na parížskom akciovom trhu, vaša investícia bude v eurách. Pri splatnosti môže teda výmenný kurz mať buď pozitívny alebo negatívny vplyv na vašu investíciu.

Ak sa teda hodnota eura zvýši vo vzťahu k vašej mene, hodnota investície vo vašej mene sa zvýši. Ak však hodnota eura klesne vo vzťahu k vašej mene, hodnota investície vo vašej mene sa zníži a utrpíte kapitálovú stratu z vášho osobného príspevku.

Poznámka: počas celého investičného obdobia sa hodnota vašej investície bude meniť v závislosti od kolísania výmenného kurzu medzi eurom a vašou menou.

Ak vlastníte akcie priamo, dividendy vám budú platené tiež priamo. Ak ste sa upísali prostredníctvom CMF, akcie budú investované späť do spoločnosti Saint-Gobain PEG Monde CMF, čím zvýšite počet akcií CMF, ktoré vlastníte.

PRAKTICKÉ INFORMÁCIE PEG

Všetci zamestnanci spoločnosti Saint-Gobain a jej dcérskych spoločností

  • v spoločnostiach navrhujúcich PEG,
  • trvalou pracovnou zmluvou alebo zmluvou na dobu určitú,
  • s celkovým počtom aspoň troch odpracovaných mesiacov v deň ukončenia upísania.

Súhrn:

Oprávnené osoby Neoprávnené osoby
Zmluva na dobu určitú ≥ 3 odpracované mesiace Všetkci zamestnanci < 3 odpracované mesiace
Zmluva na dobu neurčitú ≥ 3 odpracované mesiace Stážisti
  Dočasní zamestnanci

Vaše upísanie môžete zaplatiť v hotovosti. V takom prípade by ste sa mali obrátiť na svojho zástupcu PEG, aby ste zistili viac o platobných podmienkach.

V závislosti od vašej krajiny a miestnych právnych predpisov sa môžu navrhnúť iné platobné prostriedky (najmä splátky odpočítané zo mzdy).

Vaše upísanie nesmie presiahnuť 25 % vašej hrubej ročnej odmeny za rok upísania.

Hrubá ročná odmena použitá na vypočítanie sumy, ktorú môžete zaplatiť v rámci tejto ponuky, je vaša hrubá ročná mzda, ako aj všetky variabilné prvky a akékoľvek bonusy, ktoré vám môžu byť uhradené počas bežného roka.

V prípade zamestnancov na dôchodku (v krajinách, kde sa zamestnanci na dôchodku môžu upísať) sa vypočítava na základe ročných úhrad dôchodku.

Právnu zodpovednosť za dodržanie 25% limitu nesie upisovateľ.

Mesačný odpočet zo mzdy nesmie prekročiť 10 % vašej mesačnej odmeny.

Obráťte sa na svojho zástupcu PEG (sekcia kontakty).

Zástupca PEG (s možnosťou poverenia) bude schválený na zbernom mieste a má právomoc obnovovať a odosielať prístupové kódy.

Prihláste sa na stránku účtu www.amundi-ee.com/account kliknutím na:

“Access your account” / Access to Employee Share Ownership Plan,  vyberte svoj jazyk

Postupujte podľa pokynov: „Zabudol som svoj identifikátor“ a „Zabudol som heslo“.

ŽIVOT MOJEJ INVESTÍCIE

Niektoré udalosti definované nariadeniami umožňujú predčasné vyplatenie vašich aktív

Vyplatenie nie je automatické:

Okrem pár výnimiek môže jedna udalosť vyústiť do jedinej predčasnej platby, ktorá sa týka všetkých alebo niektorých oprávnených nárokov na predčasné vyplatenie podľa vášho výberu.

Iba aktíva, ktoré sú na vašom účte k dátumu operatívnej udalosti môžu byť vyplatené skôr, s výnimkou prípadov smrti a postúpenia pracovnej zmluvy držiteľa.

Prípady predčasného vyplatenia vo vašej krajine sú uvedené v právnom dokumente týkajúcom sa PEG vo vašej krajine.

AMUNDI ÉPARGNE SALARIALE ET RETRAITE je držiteľom účtu a spravovateľom podielov (TCCP) zo všetkých finančných prostriedkov navrhnutých v rámci Plánu sporenia skupiny platného v rámci skupiny Saint-Gobain Group.

AMUNDI je manažér investičného portfólia zamestnancov pre MCP investovaných do akcií spoločnosti Saint-Gobain.

Prostredníctvom internetu: Prístup k vášmu zamestnaneckému sporiacemu účtu a novinky o úsporách spoločnosti: www.amundi-ee.com/account / Prístup k Plánu vlastníctva podielov zamestnancov / výber jazyka

Táto stránka umožňuje bezpečné konzultácie a on-line správu vášho účtu. Môžete tu podať objednávky na svoje dostupné aktíva.

Umožňuje tiež poslať správu spoločnosti Amundi pomocou zabezpečeného zasielania správ.

Buď elektronicky (pre odberateľov e-služby) alebo poštou obdržíte:

  • Oznámenie o operácii po každej žiadosti o nákup,
  • Súhrnné oznámenie o operáciách vykonaných na konci júna (zaslané v júli),
  • Výpis z účtu sumarizujúci stav vašich aktív v posledný deň akciového trhu v danom roku (zaslaný v januári).

Nezabudnite aktualizovať svoje osobné kontaktné údaje v Amundi Épargne Salariale et Retraite stiahnutím a vyplnením formulára na účely korešpondencie na webovej stránke: www.amundi-ee.com/account Tento formulár na účely korešpondenciu treba zaslať na adresu: AMUNDI ÉPARGNE SALARIALE ET RETRAITE - 26956 Valence Cedex 9 - Francúzsko

Prihláste sa na odber e-služieb na webovej stránke www.amundi-ee.com/account Prístup k Plánu vlastníctva podielov zamestnancov a potom vyberte svoj jazyk:

  • Poskytnite svoju e-mailovú adresu
    Váš ročný výpis z účtu a všetky ostatné dokumenty budú k dispozícii na stiahnutie a on-line konzultáciu. Elektronický výpis je automaticky archivovaný na www.amundi-ee.com/account a jeho tlačená verzia má rovnakú právnu hodnotu ako papierový výpis. Amundi Épargne Salariale et Retraite vás informuje e-mailom o dostupnosti elektronických výpisov.
  • Poskytnite svoje mobilné číslo
    Ak stratíte heslo, môže vám byť odoslané na váš mobil.

Ak člen zomrie, jeho dedičia nemôžu pokračovať v držaní účtu zosnulého.

Nájdete v sekcii kontatky.

VEDENIE

Monitorovanie a kontrola riadenia fondov, do ktorých vkladáte svoje aktíva, sú zverené dozornej rade spoločnosti PEG Monde CMF. Dozorná rada sa skladá z volených zástupcov zamestnaneckých akcionárov a zástupcov členských spoločností menovaných týmito spoločnosťami.

Dozorná rada CMF každoročne skúma správy o finančnom a administratívnom riadení fondu.

Dozorná rada fondu sa skladá z:

  • Jedného člena na jednu geografickú zónu, ktorý je zamestnancom aj držiteľom akcií, zastupujúcim súčasných držiteľov akcií a bývalých zamestnancov členských spoločností, ktorí sú priamo volení držiteľmi akcií;
  • Jedného člena zastupujúceho skupinu Saint-Gobain Group vymenovaného vedením spoločnosti na jednu geografickú zónu

Obdobie poverenia je päť finančných rokov.

Dozorná rada sa stretáva najmenej raz do roka, aby preskúmala správu o hospodárení a ročnú účtovnú závierku fondu, finančné, administratívne a účtovné riadenie a prijala výročnú správu. Vykonáva hlasovacie práva spojené s akciami vo vlastníctve CMF.

ZASTÚPENIE ZAMESTNANCOV AKCIONÁROV

To závisí od toho, ako sú vaše akcie v Saint-Gobain držané. Ak ste sa upísali priamo, svoje hlasovacie právo môžete uplatniť priamo na valnom zhromaždení.

Ak ste sa upísali prostredníctvom CMF „Saint-Gobain PEG Monde“, dozorná rada CMF vymenuje zástupcu na vykonávanie hlasovacích práv spojených s akciami, ktoré drží CMF na valných zhromaždeniach Saint-Gobain.

Ak chcete sledovať skupinu na akciovom trhu, môžete si stiahnuť aplikáciu Saint-Gobain Shareholder.

Back to top