Aller au contenu principal

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

A PEG

A Saint-Gobain Cégcsoport megtakarítási terv a jelenlegi és korábbi munkavállalók számára érhető el (a helyi jogszabályoknak megfelelően). Lehetővé teszi, hogy a Saint-Gobain részvényese legyél, akár közvetlenül, akár közvetve, a helyi jogszabályoktól függően, kedvezményes feltételek mellett, 2024-ben a részvényár 20%-os kedvezményének köszönhetően. Saint-Gobain Cégcsoport 1988 óta minden évben lehetőséget biztosít erre.

Kedvezményes jegyzési ár

A Klasszikus ajánlat esetén a Saint-Gobain alkalmazottai kedvezményt kapnak (2024-ben 20%-ot), azaz a Saint-Gobain részvény referenciaárának 20%-os csökkentését.

A munkáltató hozzájárulása

A jegyzett részvény összegétől függően, maximum 750 € értékben.

A közgyűlésen évente meghatározandó osztalékok

A Saint-Gobain kezelési költségeket fizet

A Saint-Gobain fizeti a jegyzők befektetéseinek számlavezetési és adminisztratív költségét. Csak akkor fizet ki a [0,084%] jutalékot, ha részvényeid egy részének, vagy teljes összegének a visszatérítését kéred.

A befektetett pénzeszközök a zárolási időszak végéig nem lesznek elérhetők. A zárolási időszak 5 év. Vannak azonban esetek a lejárat előtti visszaváltásra, nevezetesen a személyes, vagy munkahelyi élet kulcsfontosságú eseményei kapcsán, amelyek lehetővé teszik, hogy a részvényeid a zárolási időszak vége előtt felszabadítsd. Kérjük, hogy tájékozódj a lejárat előtti visszaváltás eseteiről az országodra vonatkozó mellékletben.

A részvények kedvezményes áron jegyezhetőek (2024-ben 20%-os kedvezménnyel) a Saint-Gobain részvény referenciaárához képest.

A referenciaárat a megtakarítási tervekről szóló francia jogszabályok alapján határozzák meg és megfelel az ár megállapításának időpontját megelőző 20 tőzsdei napi ár (nyitóár) átlagának.

A jegyzés a helyi pénznemben történik az euró árfolyam alapján, amely néhány nappal a jegyzési ár előtt lesz elérhető.

Mivel azonban a Saint-Gobain részvényt a párizsi tőzsdén jegyzik, a befektetés euróban lesz lekötve. A lejáratnál tehát az árfolyam pozitív vagy negatív hatással lehet a befektetésedre.

Ha tehát az euró értéke megnőtt az országod pénzneméhez viszonyítva, akkor a befektetésednek az értéke növekszik. Azonban, ha az euró értéke csökkent az országod pénzneméhez képest, a befektetésednek az értéke csökken és tőkeveszteséget szenvedsz el.

Megjegyzés: a befektetési időszak során a befektetés értéke az euró és az országod pénzneme közötti árfolyam-ingadozások függvényében változik.

Igen, a kifizetett osztalék vissza lesz forgatva a Munkavállalói Befeketetési Alapba és részvényekké alakítják át, melyek a hozzájuk kapcsolódó befektetés lejárati napján lesznek elérhetők.

A PEG GYAKORLATI FELTÉTELEI

A Saint-Gobain Csoport munkavállalói

◦ Azon vállalatoknál, ahol a PEG elérhető

◦ Határozatlan vagy határozott idejű munkaszerződéssel rendelkeznek,

◦ Akik legalább 3 egymást követő, vagy nem egymást követő hónapja a cégcsoportnál dolgoznak a jegyzési időszak végén

Nyugdíjas munkavállalók (csak azokban az országokban, ahol ezt a helyi előírások megengedik)

◦ A munkaszerződés végétől legalább egy CMF részvényt vagy egy PEG részesedést megtartott,

◦ A tevékenység időtartama alatt a vállalatnak a PEG-et  biztosítania kell és a Saint-Gobain Csoport tagjának kell lennie.

A nyugdíjas munkavállalók csak kedvezményben részesülnek, nem részesülnek más előnyökben (munkáltatói hozzájárulás, készpénz előleg stb.). A jegyzési időszak kezdete előtt a csoportból távozott alkalmazottak nem tehetnek további befizetéseket a PEG-be.

Összefoglaló:

Támogatható személyek Nem támogatható személyek
A határozott idejű szerződés ≥ 3 hónapos időhatár Minden alkalmazott
Állandó szerződés ≥ 3 hónapos időhatár Ideiglenes munkavállalók
Nyugdíjas munkavállalók, akik legalább egy CMF részesedéssel rendelkeznek Amerikai személyek

A fizetési módokról az egyes országok külön döntenek, ez lehet készpénz, kölcsön, vagy fizetési előleg formájában (érdeklődj a PEG képviselőnél és tekintsd meg az adott országra vonatkozó mellékletet).

Van, ugyanis a jegyzési összeg nem haladhatja meg az előző éves bruttó bérednek a 25%-át.

A maximálisan fizethető összeg kiszámításához a bruttó éves fizetést, a béren kívüli juttatásokat és az adott évben kifizetett bónuszokat kell figyelembe venni.

A nyugdíjas munkavállalók esetében (azokban az országokban, ahol a nyugdíjas munkavállalók jegyezhetnek) az éves nyugdíjkifizetések alapján kerül kiszámításra.

A 25%-os határérték betartásának jogi felelőssége a részvényt jegyző feladata.

A bérből történő havi levonás nem haladhatja meg a havi nettó díjazás 10%-át.

Lépj kapcsolatba a PEG képviselőddel (A kapcsolatok menüpont alatt találod a PEG képviselőd)

Jelentkezz be a www.amundi-ee.com/account webhelyre az alábbi gombra kattintva:

„Hozzáférés a fiókhoz” / "Hozzáférés a munkavállalói részesedés tulajdonosi tervhez", majd válaszd ki a nyelvet

Kövesd az eljárást: „Elfelejtettem az azonosítóm” és „Elfelejtettem a jelszavamat”

BEFEKTETÉSEM ÉLETTARTAMA

A lejárat előtti visszaváltásra a személyes, vagy munkahelyi élet kulcsfontosságú eseményei kapcsán kerülhet sor. 

A visszaváltás nem automatikus:

Néhány kivételtől eltekintve, egyetlen esemény csak egy korai kifizetést eredményezhet, amely általad választott és a korai visszaváltással összefüggő valamennyi jogot megilleti.

Csak az esemény időpontjában számlán lévő eszközöket lehet visszaváltani, kivéve a haláleset és a tulajdonos munkaszerződésének átruházása esetén.

Az országodra vonatkozó korai visszaváltási eseteket az országodban a PEG-re vonatkozó jogi dokumentum tartalmazza.

Az AMUNDI ÉPARGNE SALARIALE ET RETRAITE a Számlatulajdonos és a Részvénytulajdonos is (TCCP) a Saint-Gobain Csoporton belül alkalmazandó cégcsoport megtakarítási tervben javasolt összes alap esetében.

Az AMUNDI a munkavállalók befektetési portfólió-kezelője a Saint-Gobain részvényekbe befektetett MCP-nek.

Interneten keresztül: A munkavállalói megtakarítási számla eléréséhez és a vállalat megtakarításairól szóló hírekhez: www.amundi-ee.com/account / Alkalmazottak hozzáférése / Megosztás tulajdonosi terv / nyelv kiválasztása.

Ez az oldal lehetővé teszi a fiók biztonságos elérését és online kezelését. A rendelkezésre álló eszközöket megtekintheted.

Lehetővé teszi továbbá, hogy biztonságos úton üzenetet küldj az Amundinak.

Elektronikusan (e-szolgáltatásra előfizetők) vagy postai úton fogsz kapni:

◦ Műveleti értesítést bármely vásárlási kérelem után,

◦ A június végi (júliusban küldött) műveletek összefoglaló értesítését,

◦ Számla kimutatást, amely összegzi az eszközök helyzetét az év utolsó tőzsdei napján (januárban küldve).

Ne felejtsd el frissíteni személyes kapcsolattartási adataidat az Amundi Épargne Salariale et Retraite felé azáltal, hogy letöltöd és kitöltöd a levelező űrlapot a www.amundi-ee.com/account weboldalon.

Ezt a levelezőlapot a következő címre kell elküldeni:

AMUNDI ÉPARGNE SALARIALE ET RETRAITE - 26956 Valence Cedex 9 - Franciaország

Iratkozz fel az e-szolgáltatásokra a www.amundi-ee.com/account weboldalon / Hozzáférés a munkavállalói részesedés tulajdonosi tervéhez, majd válaszd ki a nyelvet:

◦ Add meg e-mail címed

Az éves beszámoló és minden egyéb dokumentum letölthető és online konzultációra is van lehetőség. Az e-utasítás automatikusan archiválódik a www.amundi-ee.com/account oldalon, és a nyomtatott verziója ugyanolyan jogi értékkel bír, mint egy papírnyilatkozat. Az Amundi Épargne Salariale et Retraite e-mailben tájékoztatja az e-nyilatkozatok elérhetőségéről.

◦ Add meg mobilszámod

Ha elveszíted a jelszavad, akkor az a mobilodra is elküldhető lesz.

Ha a részvénnyel rendelkező meghal, örökösei nem tarthatják fent tovább az elhunyt számláit.

Link a „Kapcsolat” oldalra.

IRÁNYÍTÁS

A PEG Monde CMF Felügyelő Bizottságának feladata, hogy felügyelje azokat az alapokat, amelyekbe vagyonát helyezi. A Felügyelő Bizottság a munkavállalók részvényesei és a tagvállalatok képviselői, akiket ezek a tagvállalatok neveznek ki.

A CMF Felügyelő Bizottsága évente megvizsgálja az alap pénzügyi és adminisztratív irányítási jelentéseit.

Az alap felügyelő bizottsága a következőket foglalja magában:

◦ Földrajzi övezetenként egy tag, aki munkavállaló és részvénytulajdonos is, képviseli a részvények jelenlegi tulajdonosait és a részvénytársaságok által közvetlenül megválasztott tagvállalatok korábbi munkatársait;

és

◦ A Saint-Gobain Csoportot képviselő, földrajzi zónánként egy tag, a felső vezetés által kinevezve.

A megbízatás időtartama öt pénzügyi év.

A Felügyelő Bizottság évente legalább egyszer ülésezik, hogy megvizsgálja az alap vezetőségi beszámolóját és éves beszámolóját, a pénzügyi, igazgatási és számviteli menedzsmentet, és elfogadja az éves jelentést. Továbbá a CMF tulajdonában lévő részvényekhez kapcsolódó szavazati jogokat gyakorolja.

A RÉSZVÉNYES MUNKAVÁLLALÓK KÉPVISELETE

Ez attól függ, hogy a Saint-Gobain részvényeivel rendelkezel-e. Ha közvetlenül jegyeztél, akkor igen, a szavazati jogod közvetlenül a közgyűlésen gyakorolhatod.

Ha a „Saint-Gobain PEG Monde” CMF-en keresztül vettél részt a jegyzésben, a CMF Felügyelő Bizottsága kinevez egy képviselőt a CMF által a Saint-Gobain közgyűlésén lévő részvényekhez kapcsolódó szavazati jogok gyakorlására.

A Saint-Gobain Csoport tőzsdén történő követéséhez letöltheted a Saint-Gobain részvényes alkalmazást.

Back to top