Aller au contenu principal

ÎNTREBĂRI & RĂSPUNSURI

PEG

Saint-Gobain PEG este un plan de economii pentru angajații Saint-Gobain. Acesta include o operațiune de acționariat, care vă permite să deveniți acționar al Grupului Saint-Gobain, fie direct fie indirect, în funcție de legislația locală, în condiții preferențiale, datorită discount-ului (20% în 2024) la prețul acțiunilor. Saint-Gobain desfășoară această operațiune în fiecare an încă din 1988.

Preț de subscriere preferențial

Pentru oferta "Clasică", angajații Saint-Gobain primesc o reducere (20% în 2024), adică o reducere cu 20% a prețului de referință al acțiunii Saint-Gobain.

Contribuția angajatorului

Angajatorul dvs. va contribui la investiția dvs. cu o sumă suplimentară, proporțională, după cum urmează:

  • dacă investiția dvs. este între 1-1000 Euro, contribuția proporțională a angajatorului va fi de 50% din valoarea investiției și nu va putea depăși 500 Euro;
  • dacă investiția dvs. este între 1001-2000 Euro, contribuția proporțională a angajatorului va fi de 25% din valoarea investiției și nu va putea depăși 250 Euro.

Eventuale dividende, determinate în fiecare an de Adunarea Generală

Saint-Gobain plătește costurile administrative

Saint-Gobain plătește toate costurile de administrare ale investițiilor efectuate de subscriși. Dvs. plătiți numai comision de 0,084% pentru orice rambursare atunci când scoateți toate sau o parte din acțiunile dvs.

Fondurile investite nu vor fi disponibile până la sfârșitul perioadei de blocare. Perioada de blocare este de 5 ani. Cu toate acestea, există cazuri de așa-numită răscumpărare anticipată, sub rezerva anumitor circumstanțe enumerate în mod exhaustiv în reglementări, care permit eliberarea activelor dvs. înainte de sfârșitul perioadei de blocare. Lista acestor cazuri de răscumpărare anticipată este prezentată în documentele legale privind PEG din țara dvs.

Puteți subscrie la acțiuni beneficiind de o reducere (20% în 2024) în comparație cu prețul de referință al acțiunii Saint-Gobain.

Prețul de referință este stabilit în conformitate cu legislația franceză privind planurile de economii și corespunde cu media celor 20 de prețuri de la bursa de valori (prețurile de deschidere) care preced data stabilirii prețului.

Dvs. subscrieți în moneda locală, pe baza cursului de schimb al euro stabilit cu câteva zile înainte de stabilirea prețului de subscriere.

Cu toate acestea, deoarece acțiunile Saint-Gobain sunt cotate la bursa din Paris, investiția dvs. va fi în Euro. La maturitate, rata de schimb poate avea, prin urmare, un efect pozitiv sau negativ asupra investiției dvs.

Astfel, dacă valoarea Euro a crescut în fața monedei dvs., valoarea investiției dvs. în moneda dvs. va crește. Iar dacă valoarea euro a scăzut față de moneda dvs., valoarea investiției dvs. în moneda dvs. va scădea și veți suferi o pierdere de capital din contribuția dvs. personală.

Notă: pe întreaga perioadă a investiției, valoarea investiției dvs. va varia în funcție de fluctuațiile cursului de schimb între euro și moneda dvs.

Dacă dețineți acțiuni direct, veți primi dividende direct. Acestea vor fi reinvestite în CMF Saint-Gobain PEG Monde dacă ați subscris prin CMF, crescând astfel numărul de acțiuni ale CMF pe care le dețineți.

CONDIȚII PRACTICE PEG

Toți angajații Saint-Gobain 

  • în companiile care propun PEG; 
  • cu contract individual de muncă;
  • cu o vechime totală de cel puțin 3 luni la data încheierii subscrierii.

În perioada de activitate, compania trebuie să facă parte din Grupul Saint-Gobain și să propună PEG.

Rezumat:

Persoane eligibile Persoane neeligibile
Contract pe perioadă determinată/nedeterminată - vechime ≥ de 3 luni Toți angajații cu o vechime < de 3 luni
  Stagiarii
  Angajații temporari
  VIE
Persoane din SUA

Plata se va efectua în RON. Puteți plăti prin oricare dintre următoarele metode:

  • plata imediată prin transfer bancar înainte de 6 mai 2024; numărul contului bancar vă va fi comunicat de către reprezentantul PEG sau
  • plata în avans de către angajatorul dvs., pe care o veți rambursa în 8 rate lunare începând cu luna aprilie 2024.

Suma maximă pe care o puteți investi este de 25% din remunerația dvs. anuală brută (inclusiv bonusuri) pentru anul 2023 sau din estimarea remunerației dvs. brute anuale pentru anul 2024.

Contribuția proporțională a angajatorului nu va fi luată în considerare la calculul plafonului de 25%.

Contactați reprezentantul PEG (Alina Dumitrică / Ana-Maria David).

Reprezentantul PEG poate retrimite codurile de acces. 

Conectați-vă la site-ul www.amundi-ee.com/account, accesând:

“Access your account” / Accesați Employee Share Ownership Plan, apoi selectați limba.

Urmați procedura: “I forgot my identifier” (Am uitat identificatorul) și “I forgot my password” (Am uitat parola).

DURATA INVESTIȚIEI MELE

Unele evenimente, stabilite prin regulament, permit răscumpărarea anticipată a activelor. Pentru lista detaliată a evenimentelor de retragere anticipată, consultați Oferta de acțiuni pentru salariații Grupului Saint-Gobain - Suplimentul local pentru România.

Răscumpărarea nu este automată:

Cu câteva excepții, un eveniment unic nu poate duce decât la o singură plată anticipată, care să vizeze toate sau unele dintre drepturile eligibile pentru răscumpărare anticipată, la alegerea dvs.

Doar activele din contul dvs. la data producerii evenimentului pot fi răscumpărate mai devreme, cu excepția cazului de deces și de terminare a contractului de muncă al titularului.

AMUNDI ÉPARGNE SALARIALE ET RETRAITE este titularul de cont și titularul de acțiuni (TCCP) al tuturor fondurilor propuse în cadrul Planului de Economii al Grupului aplicabil în cadrul Grupului Saint-Gobain.

AMUNDI este managerul portofoliului de investiții ale angajaților pentru MCP investit în acțiuni Saint-Gobain.

Prin Internet: Pentru a accesa contul de economii al angajatului și știrile despre economiile companiei:

www.amundi-ee.com/account / Access to Employee Share Ownership Plan / choose your language

Acest site vă permite consultarea în siguranță și gestionarea on-line a contului dvs. 

De asemenea, vă permite să trimiteți un mesaj către Amundi prin intermediul mesageriei securizate.

Veți primi, fie electronic (pentru cei care au subscris online), fie prin poștă:

  • O notificare după orice solicitare de cumpărare,
  • O notificare cu rezumatul operațiunilor efectuate la sfârșitul lunii iunie (trimisă în iulie),
  • Un extras de cont cu situația activelor Dvs. la ultima dată a pieței bursiere a anului (trimisă în ianuarie).
    Amintiți-vă să vă actualizați datele de contact personale descărcând și completând formularul de corespondență de pe site-ul web: www.amundi-ee.com/account

Acest formular trebuie trimis la adresa:

AMUNDI ÉPARGNE SALARIALE ET RETRAITE - 26956 Valence Cedex 9 - France

Abonați-vă la serviciul electronic pe pagina web www.amundi-ee.com/account / Access to Employee Share Ownership Plan, apoi selectați limba:

  • Furnizați adresa dvs. de e-mail
    Extrasul de cont anual și restul documentelor vor fi disponibile pentru consultare și descărcare online.  Extrasul de cont electronic este arhivat în mod automat pe  www.amundi-ee.com/account , iar versiunea sa printată are aceeași valoare juridică cu cea a unui extras de cont pe format de hârtie. Amundi Épargne Salariale et Retraite vă informează via e-mail atunci când un extras de cont electronic este disponibil. 
  • Furnizați numărul dvs. de mobil 
    Dacă pierdeți parola, aceasta poate fi trimisă pe mobil.

În caz de deces, moștenitorii nu pot continua să dețină contul decedatului. 

Alina Dumitrică, e-mail Alina.Dumitrica@saint-gobain.com

Ana-Maria David, e-mail Ana-Maria David

GUVERNANȚĂ

Monitorizarea și controlul gestiunii fondurilor în care plasați activele dvs. sunt încredințate Consiliului de Supraveghere al CMF PEG Monde. Consiliul de Supraveghere cuprinde reprezentanți aleși ai angajaților acționari și reprezentanți ai companiilor membre, care sunt numiți de aceste societăți.

Consiliul de supraveghere al CMF analizează rapoartele de administrare financiară și administrativă ale fondului în fiecare an.

Consiliul de Supraveghere al fondului cuprinde:

  • Un membru per zonă geografică, care este atât angajat cât și deținător de acțiuni, reprezentând actualii deținători de acțiuni și foștii angajați ai societăților membre, aleși în mod direct de deținătorii de acțiuni și
  • Un membru per zonă geografică reprezentând grupul Saint-Gobain, numit de către management.

Termenul mandatului este de cinci ani financiari.

Consiliul de Supraveghere se reunește cel puțin o dată pe an pentru a examina raportul de gestiune și conturile anuale ale fondului, pentru a examina gestiunea financiară, administrativă și contabilă și pentru a adopta raportul anual. Acesta exercită drepturile de vot aferente acțiunilor deținute de CMF.

REPREZENTAREA ANGAJAȚILOR ACȚIONARI

Aceasta depinde de modul în care sunt deținute acțiunile dvs. Saint-Gobain. Dacă ați subscris direct, atunci da, vă puteți exercita dreptul de vot direct la Adunarea Generală.

Dacă ați subscris prin CMF "Saint-Gobain PEG Monde", Consiliul de Supraveghere al CMF va numi un reprezentant pentru a exercita drepturile de vot aferente acțiunilor deținute de CMF la adunările generale de la Saint-Gobain.

Pentru a urmări Grupul pe piața bursieră, puteți descărca aplicația Saint-Gobain Shareholder.

Back to top